Blogg

Företagarens viktigaste frågor

Den stora frågan på Svenskt Näringslivs webbmöte i veckan var: Vilket är den enskilt viktigaste frågan som ni företagare vill lyfta till beslutsfattare?

Vi som samlades till detta möte var företagare från Nybro, Oskarshamn, Kalmar och Torsås, och vi var eniga om att den bristfälliga infrastrukturen är det stora hindret.

Urusel täckning och ingen fiberanslutning i sikte hindrar företag att verka på landsbygden.
Undermåliga vägar, tåg och flygförbindelser hindrar snabba transporter och effektiv kommunikation.

Infrastruktursatsningar sker idag framförallt i storstadsregionerna för att beslutsfattare anser att det är där det största behöver föreligger.

Istället borde ansvariga tänka tvärtom; hur skall vi stimulera gles och landsbygd för att befintliga och nyföretagare skall kunna verka. Många vill bo naturnära men tvingas till städer pga. ovanstående problem. Det är inte hållbart varken ekonomiskt, socialt eller miljömässigt!

Ett annat stort problem är bristen på kompetent arbetskraft, samtidigt som vi har en stor andel människor som lever i utanförskap. Ungdomar som aldrig kommer in på arbetsmarknaden, utrikesfödda medborgare som inte har en chans bl.a. på grund av byråkratiskt krångel och språksvårigheter. Vi har fått frågan om praktikplats, vilket vi gärna skulle ha om grundläggande färdigheter i svenska fanns.

Dagens roligaste upplevelse kom från från nystartade Techbuddy. Vi behövde hjälp hemma med en IT-installation och fick höra talas om företaget. En trevlig ung man kom och hjälpte till med alla våra problem. Tålmodigt svarade han på alla våra frågor medan han diskret fixade med våra bekymmer. En kvalificerad gissning är att detta företag har en strålande framtid.

Nu har vi fungerande wifi, skrivare, och molntjänster. Tack Buddyn Daniel!!!